Ensimmäiset päivät uudessa kodissa

Hiiri tai hiiret ovat saapuneet uuteen kotiin. Entä nyt? Joko hiiren voi ottaa syliin? Kuinka uuteen hiireen tutustutaan?

Omista kasvateistani tiedän, että niitä voi sylitellä heti uudessakin kodissa, eikä siihen tavanomaisen kesyn hiiren kanssa pitäisi muutenkaan olla estettä, eli pääsette heti tutustumaan toisiinne.

Hiiret ovat kotiin tullessaan kuljetusboksissa. Jos sinulla ei ole vielä paljon kokemusta hiirien käsittelystä, voit varata jo noutomatkalle tyhjän wc-paperihylsyn kuljetusboksiin ja käyttää sitä hiirien siirtämiseen.

Kun avaat kuljetusboksin kannen, juttele hiirelle rauhallisesti, ja ohjaa se hellästi wc-paperihylsyyn. Nosta hylsy kädellesi kuljetusboksin päällä ja annan hiiren haistella kättäsi rauhassa. Se voi hyvinkin astella hylsystä kädellesi jo tässä vaiheessa. Voit nostaa hiiren uuteen asumukseen joko hylsyssä tai antaa sen ensin tulla syliisi.

Jos kuljetusboksissa on monta hiirtä, muista laittaa kansi kiinni, kun käsittelet yhtä hiirtä kerrallaan. Hiiret lähtevät uteliaina tutkimaan paikkoja, eikä niille tuota vaikeuksia hypätä korkeammankaan boksin reunalle tai raollaan olevan luukun reunaan ja siitä vapauteen. Voit käsitellä hiiriä esimerkiksi sohvalla, josta ne on tilanteen tullen helpompi poimia syliin kuin avaralta lattialta.

Hiiri ymmärtää olevansa korkealla, eikä normaalissa tilassa ollessaan heittäydy kädestä pudotukseen. Ennemmin se kiipeää kättäsi pitkin ylöspäin, eli olkapäälle ja niskaan. Huppareiden huput ovat suojaisia piilopaikkoja.

Koska hiiri on saaliseläin, se voi juosta asumuksessaan ylhäältä lähestyvää kättä karkuun, vaikka olisikin sitten käsiteltäessä hyvinkin rauhallinen. Hiiren voi tällöinkin ohjata ensin wc-paperihylsyyn ja siitä kädelle. Hiiren voi myös nostaa hännäntyvestä, kun laittaa heti toisen käden alle tai kääntää nostavan käden hiirelle alle. Jotkut hiiret saa nostettua ihan poimimalla hiiren käteen tai käsillä muodostettuun kuppiin, ja monet tutut hiiret kiipeävät itse käteen, kun käden laittaa tarjolle asumukseen.

Hortensia näyttää kanssani mallia.

Uuteen hiireen on helpointa tutustua niin, että hiiri siirretään kuljetusboksiin ja annetaan sen sitten haistella rauhassa kättä omaan tahtiinsa. Pieni tila tuntuu hiirestä turvallisemmalta ja kuljetusboksin kanssa voi olla vaikka sohvalla, jolloin olette enemmän samalla tasolla toistenne kanssa. Juttele ja liiku rauhallisesti. Hiiri voi hyvinkin jo kiivetä kättäsi vasten ja kokonaan kädellesi.

Yhteisten aikojen ei tarvitse olla pitkiä. Voit nostaa hiiren useita kertoja boksista ja laskea takaisin, tai antaa hiiren kiivetä kättäsi pitkin, seikkailla hetken sylissäsi ja laskea sen sitten taas boksiin. Hiiri oppii huomaamaan, että kun otat sen käteen, kädestä pääsee myös pois. Samalla opit tuntemaan hiiresi yksilöllisiä piirteitä ja lukemaan sen elekieltä.

Omat hiireni pitävät yleensä siitä, että niitä silittää hellän rauhallisesti päästä ja niskasta. Silloin voi alkaa kuulla hentoista narskutusta, mikä tässä tilanteessa kertoo hiiren hyvästä olosta.

Kun pidät ruokinta-ajan säännöllisenä, hiiret oppivat nopeasti uuden kodin rytmin. Niinpä sinua jo todennäköisesti odotellaan ruoka-ajan lähestyessä, ja siinä samalla teidän on helppo tutustua paremmin. Hiiret ovat fiksuja ja huomaavat pian, että läsnäolosi tarkoittaa ruokaa ja mukavaa seuraa.

Jos arvelet olevasi epävarma hiiren käsittelyssä, voit jo noutotilanteessa pyytää kasvattajaa näyttämään, kuinka hiiriä kannattaa nostaa ja käsitellä. Voit myös kysyä kasvattajalta hiirien luonteista ja vinkeistä, kuinka voit luoda hiirille mahdollisimman turvallisen olon niiden kotiutuessa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: