Kesyhiiren hoito-ohjeet

Kesyhiiren hyvinvoinnin perusta rakentuu asianmukaisesta asumuksesta, sopivista kuivikkeista, piiloista ja virikkeistä, oikeanlaisesta ravinnosta, sekä turvallisesta käsittelystä.

Asumus

Uroshiirelle tai kolmen hiiren laumalle hankintaan usein Mini Duna, joka on kooltaan 55 x 39 cm. Dunan voi hyvin ostaa ilman tarvikkeita, koska sen mukana myytävistä tarvikkeista kaikki eivät ole hiirille sopivia ja ilman tasannetta Dunaan saa monipuolisemmin kiipeilymahdollisuuksia.

Dunassa, kuten missä tahansa muovisessa asumuksessa, on syytä seurata, että hiiret eivät jyrsi muoviosia. Tämän voi tarvittaessa estää sijoittamalla mökin ja muut virikkeet houkuttelevien kohtien tielle.

Duna on muuten kevyempi siirrellä ja siivota kuin esimerkiksi akvaario, mutta moni pitää hiiriä myös akvaariossa, jossa on kunnolla paikallaan pysyvä kansi sopivalla verkolla. Sopiva tiheys verkossa on noin 5 mm.

Kuivikkeet

On kaikille parasta, jos hiiren kuivikkeet eivät pölise liikaa. Kovin hienojakoisesta ja pölisevästä kuivikkeesta voi tulla hengitystieoireita niin hiirelle kuin omistajallekin.

Omassa käytössäni hamppu on osoittautunut parhaaksi. Hamppu sitoo hyvin kosteutta ja hajua, mutta se ei juurikaan pölise, eikä yleensä ole voimakkaan tuoksuistakaan – merkkien ja joskus myös erien välillä voi olla isojakin eroja. Hamppukerroksen alle olen nyt tykännyt laittaa pellavakuiviketta.

Kuivikkeen lisäksi käytän välillä myös laadukasta ja mahdollisemman vähän pölisevää kuivaa heinää. Se tarjoaa hiirille niin virikettä kuin piilopaikkojakin. Pesämateriaaliksi sopii hyvin esimerkiksi silputtu vessapaperi. Erilaiset vanut sen sijaan voivat olla hiirelle vaarallisia.

Kuiviketta olisi hyvä laittaa aina hyvin reilu kerros, että siihen voi kaivatua ja sinne voi tehdä tunneleita.

Virikkeet

Hiiret pitävät niin kaivelusta kuin kiipeilystäkin. Hiiri on saaliseläin, joten erilaiset piilopaikat ovat sille tärkeitä. Hiiri tuntee olonsa turvalliseksi, kun sen reviiri ei ole liian iso, eikä liian avara. Piilopaikkojen kanssa saa siis olla varsin höveli.

Kiipeilyyn on meillä ollut suosikkina paksuhko (14 mm) juuttiköysi. Sopivan pitkän köydenpätkän päät kannattaa solmia, jotta ne kestävät käytössä pidempään. Hiiret mielellään repivät juuttia pesätarpeiksi ja ilman solmuja köysi on käsitelty yhdessä yössä.

Olen kiinnittänyt köyden ohuella rautalangalla asumuksen kattoon niin, että päät ovat riittävän pitkiä ja selvästi ulkopuolella niin, etteivät ne voi kääntyä sisäpuolelle, vaikka koko köysi jyrsittäisiin välistä pois. Köysi voi olla niin pitkä, että saman köyden voi kiinnittää kattoon sopivin välimatkoin useammasta kohtaa.

Puiset mökit ja taivuteltavat pajusillat ovat olleet meillä hyvin pidettyjä. Lisäksi kaikki pienet pahvipakkaukset, kananmunakennot ja wc-paperihylsyt menevät aina hiirille. Myös luonnosta on aina välillä löytynyt hyviä lehtipuiden oksia, mutta ne täytyy ensin käyttää uunissa tai saunassa, ettei mukana tule ei-toivottuja vieraita.

Ruokinta

Meillä hiiret syövät Rapunzel-siemenseosta, jonka koostumuksen on suunnitellut suomalainen pitkän linjan hiirikasvattaja. Seokset eivät sisällä väriaineita tai säilöntäaineita, jotka voivat olla hiirelle haitallisia. Rapunzelia voi ostaa suoraan Anniinalta tai esimerkiksi Tierran Eläinpuodista.

Lisäksi tarjoan usein hiirille tarkoitettua Altromin-pellettiä, jota saa myös Tierralta. Laadukas kuivaruoka takaa, että hiiri saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Kuivaruuan lisäksi voi tarjota hyvin pieniä määriä tuoretta silloin tällöin. Tuoreruuan suhteen nyrkkisääntönä voi pitää ruokia, joita voisi antaa noin vuoden ikäiselle lapselle.

Sopiva päiväannos siemenseosta on noin yksi ruokalusikallinen per hiiri. Hiiri ei tarvitse ruokakuppia, vaan sille on virikkeellisempää ja luontevampaakin etsiä ruoka kuivikkeista, joten ruuan voi ripotella suoraan kuivikkeisiin.

Käsittely

Hiirellä on ymmärrys korkeudesta, joten se ei syöksy kädestä huimaan pudotukseen, ellei se ole aivan silmittömässä paniikissa. Terve ja tasapainoinen hiiri eijoudu tällaiseen paniikkiin normaalissa käsittelytilanteessa. Tästä poikkeuksena on aivan pienet poikaset, jotka kirppuiässään voivat singahdella käsistä miten sattuu. Tämä kuuluu hiiren kehitykseen.

Hiiri nostetaan syliin joko muodostamalla kädestä tai käsistä turvallinen kauha, jolla hiiren saa nostettua turvallisesti. Saaliseläimenä hiiri voi vaistomaisesti pelätä ylhäältä tulevaa kättä, joka yrittää ottaa kiinni. Näin silloinkin, vaikka sama hiiri olisi kädessä sitten taas kesy. Tällöin hiiren voi napata kiinni hännentyvestä, jolloin heti laitetaan toinen käsi alle, ettei hiirtä roikoteta.

Jos et ole tottunut käsittelemään hiiriä, voi etenkin alkuun olla niin sinulle kuin hiirellekin mukavinta, että ohjaat hiiren vaikka wc-paperihylsyyn ja annat hiiren siitä siirtyä kädelle.

Pyri luomaan hiirelle turvallinen olo, kun käsittelet sitä. Hiirtä ei saa puristaa, ja on oltava varovainen, ettei se esimerkiksi sohvalla jää vahingossa kenenkään alle.

Kirjoitan seuraavaksi hiiren ensimmäisistä päivistä uudessa kodissa.

Terveys

Hiiren kunto täytyy tarkistaa päivittäin. Hiiri on niin pieni eläin, että terveydentilan muutokset voivat olla hyvin nopeita, ja esimerkiksi kasvaimet voivat kasvaa ja lisääntyä merkittävästi jo vuorokaudessakin. Saaliseläimenä hiiri pyrkii peittämään kipunsa ja huonovointisuutensa. Kun hiiri näyttää selvästi sairaalta, se on jo todella sairas.

Kun hiiri on tuttu ja sitä seurailee päivittäin, on helpompi huomata pienistäkin viitteistä, ettei hiiri ole ihan kunnossa. Jos epäilet, että jokin on vialla, on hyvä ottaa heti yhteys kasvattajaan.

Kasvattajalla on yleensä kokemusta ja tietoa hiirien sairauksista. Sen lisäksi kaikki hiiren terveyteen ja käytökseen liittyvä tieto on kasvattajalle tärkeää, koska kyseessä voi olla jokin perinnöllinen seikka, johon kasvattaja haluaa jatkossa vaikuttaa. Vastuullinen kasvattaja haluaa kasvattaa mahdollisimman terveitä ja hyväluonteisiä hiiriä.

Hiiren terveystarkastuksesta on kirjoitettu Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry:n sivuilla. Yhdistyksen sivuilta voit lukea muutenkin lisää kesyhiiristä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: